torstai 20. tammikuuta 2022

Masakatsu bo jutsu

Linjauksessamme treenaamme bo´ta, emme aikiken tai aikijo harjoituksia. Bokkenia käytämme kyllä. 

Bo´n käyttö on käsittääkseni todella harvinaista, muissa linjauksissa tehdään juuri em. jo  ja bokken harjoituksia, jotka on kehittänyt Saito-sensei, ei perustaja. Tästä aiheesta onkin sitten väännetty...enkä todellakaan ole nähnyt ainoatakaan videota, jossa perustaja tekee ko. harjoituksia jo:n tai bokkenin kanssa, mutta bo:lla tehtyjä katoja on paljon , jos hiukan viitsii tutkia perustajan videoita. Myöskään veitsi eli tanto-tekniikoita en ole náhnyt videoilla perustajan tekevän.

Miksi bo? Hikitsuchi-sensein mukaan. Aikidon tekniikat syntyvät nimenomaan bo:n tekniikoista. Mielenkiintoista, eikö vaan?

Bo:n käyttö eroaa todella paljon vrt. jo:n käyttöön. Bo:n pituus esimerkiksi: sen pituus riippuu treenaajasta, sen on ulotuttava nenänpäähän tai korkeintaan ohimoon asti. Karatessa käytettävä bo on aina samanmittainen, ei riipu treenaajasta.Bo:n treenaus on todella tarkkaa, jalat oltava tismalleen,kädet myös,rentous, ajoitus jne.Varsinkin ensimäinen kata on todella tärkeä, se on perusta muille.Itse olen jauhanut ekaa kataa vuodesta 1993.. aina on uutta opittavaa.

Treenaamme kyllä aseita. Jodoa ja iaidoa sekä sui o ryu:n eri aseita.Kumi iai:ta, jne.Sui o ryu on hyvin täydellinen koulukunta ja siitä löytyy ihan kaikkea,miekkaa, keppiä, lyhyttä keppiä,kodachia, jne jne.

Opettajani sanoi, että jos joku kuvittelee voivansa väistää miekkaa, silloin on kaksi mahdollisuutta.Joko treenipari ei tiedä miten hyökätään tai kumpikin treenaajista esittää eksoottisen näköistä hyppelyä bokkenin kanssa, eli ei omata hajuakaan aseiden kanssa treenaamisesta.

Kun opettajani ottaa bokkenin tai fukuroshinain, varsinkin viimeksimainittu saa hakaman helmat tutisemaan... ei ole yksi kerta kun olen saanut kunnon paukauksen otsaani fukuroshinaista.Aniharva saa mentyä sisään kun Gérard lyö.

Viikossa meillä on kaksi kertaa asetreenit, ja nyt keväällä aloitamme myös yhden aamutunnin.Bo:n treenaus on Aikidon kanssa lomittain, eli kuuluu Aikidotunnille.

Lauantaina teemme seitai-session.Seitai, metodi kehon hyvinvointiin.Seitai on kokonaisuus, jossa on monta eri osaa, niistä kahta voivat harjoitella ihan kaikki.Kyseessä on Katsugen undo eli kehon spontaani liike.Ja Yuki, käsien kautta annettava energiamuoto. Katsugen undo on todella hyvä kehon hyvinvointiin tähtäävä metodi. Se on helppoa, ja riippuen treenaajasta, voi rentouttaa tai virkistää. Siihen kuuluu kolme valmistavaa alkuharjoitusta, jonka jälkeen keho voi alkaa liikkua.On todella tärkeää jättää nk. isopyörä nollille, ajattelemalla liike ei synny spontaanisti.

Huomenna on taas vuorossa ensin asetreenit, ehkä tällä kertaa kumi-iaita sui o ryusta ja aikido seuraa heti perään.

 

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti